Ingen risk för brand och elchocker efter tester hos BK Services

Produkterna får inte innehålla farliga kemikalier eller kunna trilla ner från väggen så att användaren kan få den i huvudet. Den får inte heller välta eller orsaka några klämda tår om det är en produkt som är konstruerad för att stå på golvet.
– Användaren ska inte kunna komma åt elektrisk spänning, produkten måste vara ordentligt kapslad så att ingen skadas.
Johan Almfors är ingenjör och jobbar med elsäkerhetsgranskningar på BK Services i Linköping.

Johan Almfors förklarar hur ett sådant här test kan gå till.
– Säg att det är en hushållsmaskin som ska stå hemma hos någon. Jag utför till exempel stabilitetstester där jag lutar den i en viss vinkel. När jag sen släpper den måste den hamna rätt igen.

Det kan även handla om något som är tänkt att skruvas upp på väggen.
– Ifall det inte följer med anpassade fästanordningar som exempelvis skruv och plugg, ifrågasätter jag det. Då måste det stå med i bruksanvisningen hur många och hur långa skruv produkten kräver beroende på vad väggen består av. Eller så skickar man med det som ska användas och förklarar exakt hur det ska göras, förklarar Johan.

I den mån det behövs, provmonteras produkten på en vägg och får hänga där en tid, i allt ifrån fem minuter till någon timme.
– Och för att standarden ska uppfyllas så kan vi lasta på extra vikt vid upphängningen, så att både vi och tillverkaren kan känna sig trygga med att produkten kommer att sitta kvar där det var tänkt.

Sen är det elsäkerhetsprover.
– Det testas till exempel hur mycket ström som krävs, så att den inte drar mer än vad som står i specifikationen, säger Johan.

Säg att du som tillverkare har en bakmaskin som redan är godkänd. Du får idén att den ska kunna vara uppkopplad och bygger till en radioenhet som kan styras via en app och säljer den i ett nytt namn. Du har alltså skapat en ny produkt. Ett annat bra exempel är värmeelementet som man kan starta via ett mobilsamtal så att det värmer upp fjällstugan under resan dit.
– Allt sånt måste testas i sitt sammanhang, förklarar Johan.

Det kontrolleras att läckströmmar inte är för höga, och att det är ofarligt att ta i produkten. Temperaturen mäts när produkten används och vad som händer om något skulle gå sönder.
– Vi framkallar kortslutningar och kontrollerar att ingenting kan börjar brinna.

Så det är dels mekaniska tester och dels elektriska. I en del produkter kan det finnas olika givare som mäter fuktighet, temperatur med mera. Om en sådan givare går sönder får produkten inte bli farlig eller orsaka farliga händelser.
– Det är sådana tester vi utför, enligt direktiv och standarder utfärdade av EU.

Styrkan i det lilla företaget är att du som utvecklingsingenjör kan komma direkt till BK Services och tillsammans med ingenjörerna på plats använda den testutrustning som finns.
– Direktkontakt med kunden gör att vi kan föreslå lösningar på problemet utan att för den skull vara medkonstruktörer.

Det gör processen snabbare, förkortar beslutsvägarna och det tjänar alla inblandade på, både i tid och pengar.

Dela inlägget:

Läs fler av våra inlägg:

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor!

Tveka inte att kontakta oss om du har behov av att testa din produkt eller om du har frågor som rör CE märkning eller provningsstandarder.